Loading...


Tüketici Hukuku, bir işlemin tüketici işlemi olarak kabul edilebilmesi için hukuki ilişkinin taraflarından birinin tüketici, diğer tarafın ise satıcı, hizmet sağlayıcı veya onlar adına hareket eden gerçek ya da tüzel kişi olması gereklidir.

Tüketicilerin korunması açısından temel gereksinimlerin karşılanması, güvenlik ve güven duyma, mal ve hizmetleri serbestçe seçme, bilgi edinme, eğitilme, tazmin, temsil ve sağlıklı bir çevreye sahip olma hakları gibi konular Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile düzenlenmiştir.

Tüketici sözleşmelerine bakacak olursak:

  1. Taksitle satış sözleşmeleri
  2. Tüketici kredisi sözleşmeleri
  3. Konut finansmanı sözleşmeleri
  4. İş yeri dışında kurulan sözleşmeler
  5. Mesafeli sözleşmeler
  6. Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmeler
  7. Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri
  8. Paket tur sözleşmeleri
  9. Abonelik sözleşmeleri

Tüketici işlemleri ile ilgili uyuşmazlıklar çözüm arama aşamasında E-devlet üzerinden, Tüketici Hakem Heyetleri veya Tüketici Mahkemeleri aracılığıyla çözüme kavuşturulabilir. Tüketici Hakem Heyeti, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulmuştur. Tüketici Mahkemesi ise tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik her türlü uygulamadan kaynaklanan davalara bakmakla görevli bir hukuk mahkemesidir. Tüketici Hakem Heyeti, ilçe veya il düzeyindeki heyetlerle uyuşmazlıkları çözümleyen bir mekanizmadır ve mahkemeye gitmeden tüketici uyuşmazlıklarını ele alır.