ŞİRKET VE KOOPERATİFLERİN İHYASI
TİCARET SİCİLİNDEN KAYDI SİLİNEN ŞİRKET VEYA KOOPERATİFİN ALACAKLILARI İLE HUKUKİ MENFAATİ BULUNANLAR, ARTIK “SİLİNME TARİHİNDEN İTİBAREN 5 YIL” KOŞULUNA TABİ OLMAKSIZIN, HAKLI SEBEPLERE DAYANARAK ŞİRKET VEYA KOOPERATİFİN İHYASINI İSTEYEBİLECEKLER.
Bilindiği üzere, ticari şirket ve kooperatiflerin ihyasını düzenleyen 6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddesinin 15. fıkrasında; “Bu maddede düzenlenmeyen hususlarda ilgili kanun ve esas sözleşmelerde öngörülen usullere göre hareket edilir. Bu madde gereğince tasfiye edilmeksizin unvanı silinen şirket veya kooperatiflerin ortaya çıkabilecek malvarlığı, unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren on yıl sonra Hazineye intikal eder. Hazine bu şirket ve kooperatiflerin borçlarından sorumlu tutulmaz. Tasfiye memurlarının sorumlulukları konusunda, özel kanunlardaki sorumluluğa ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu Kanun veya Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak ‘silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde’ mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.” hükmü yer almakta idi.
Fakat “silinme tarihinden itibaren 5 yıllık süre içinde” dava açılması gerektiğine ilişkin hak düşürücü süre niteliğindeki bu düzenlemenin Anayasanın 35. maddesinde yer alan “mülkiyet hakkı” ve 40. maddesinde yer alan “etkili başvurma hakkı”nı ihlal etmesi nedeniyle bu konu somut norm denetimi yoluyla Anayasa Mahkemesine taşınmış ve devamında burada yapılan inceleme sonucunda Anayasa Mahkemesinin 15/09/2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2023/33 Esas, 2023/117 Karar sayılı kararı ile; “…silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde…” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline 22/06/2023 tarihinde oybirliği ile karar verilmiştir.