İDARE EN AZ 10 GÜN SÜRELİ İHTAR GÖNDERMEDEN
İHALELERE KATILMAKTAN YASAKLAMA KARARI VEREMEZ
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunun 20. maddesinde;
“Aşağıda belirtilen hallerde idare sözleşmeyi fesheder:
a) Yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, idarenin en az on gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi,
b) Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 25 inci maddede sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi,
Hallerinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Buna göre yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirememesi halinde, sözleşmenin idarece haklı sebeple feshedilebilmesi ve bunun sonucu olarak yüklenici şirket hakkında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilebilmesi için en az 10 gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarın yüklenici şirkete tebliğ edilmiş olması gerekmektedir.
Hatta yükleniciye en az 10 gün süreli ihtar verildikten sonra taahhüdün yerine getirilmesi durumunda, idareler ilk ihtarda belirtilen aykırılık dışında sözleşmeye aykırı yeni bir durum tespit ettikleri takdirde, yeni bir ihtar keşide etmesi ve yeniden en az 10 gün süre tanıması gerekmektedir.
Bu kurala Danıştay’ın yeknesak kazanmış içtihatlarında da işaret edilmekte olup, nitekim bu hususa ilişkin Danıştay 13. Daire Başkanlığı’nın 2015/5523 Esas, 2021/5342 Karar sayılı ilamında; “Uygun ürünlerin teslimi gerektiği hususunda en az 10 gün süre verilerek davacı şirkete ihtarda bulunulduğu, ihtarda belirtilen eksiklikler giderilerek en az 20 litre hacme ve 6 litre demlik kapasitesine sahip çay makinelerinin süresi içerisinde idareye teslim edildiği, ikinci defa teslim edilen çay makineleri için bu kez “susuz kaldığında elektriği kesen sistemi olmadığı” ve “cihazların komple 304 kalite paslanmaz çelikten imal edilmediği” şeklinde eksiklikler tespit edilmesi üzerine doğrudan davacı şirketin kamu ihalelerinden yasaklanması yoluna gidildiği anlaşılmaktadır. Bu durumda, ikinci eksiklik tespitinden sonra Sözleşme’nin aktarılan 34. ve 35.1.1. maddeleri uyarınca belirlenen noksanlıkların giderilmesi için en az 10 gün süre verilerek usulüne uygun biçimde davacıya ihtarda bulunulması gerekirken, 4735 sayılı Kanun’un 25/f bendinde belirtilen fiilin işlendiğinden bahisle bu yöntem izlenmeden tesis edilen davacının 1 (bir) yıl süreyle bütün kamu kurum ve kuruluşların ihalelerine katılmaktan yasaklanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.” şeklinde karar verilmiştir.